Navigation Menu+

Wyborny, tradycyjny smak – kaczka z jabłkami

Opublikowano w Paź 14, 2018 przez w Dom | 0 komentarzy

Mięso drobiowe to częsty wybór w naszej kuchni, z reguły jednak wybieramy kurczaka, ewentualnie indyka. A przecież polskie tradycje kulinarne to również potrawy z kaczki, które niestety odeszły w zapomnienie. Tymczasem klasyczne dania, takie jak chociażby kaczka z jabłkami, mogą być ozdobą nie tylko świątecznych stołów.

Mimo, że kaczka niegdyś często gościła na polskich stołach, dziś jej spożycie w naszym kraju jest wciąż niskie (np. na tle innych krajów europejskich). Co prawda trochę spopularyzowały ją restauracje orientalne, ale przecież mamy swojskie, regionalne, tradycyjne przepisy na mięso z kaczki.

Kaczka – wartościowa choć nie najchudsza

Nie da się ukryć, że kaczka to nie dietetyczny indyk czy delikatny, chudy kurczak. Zapewne wartości kaloryczne i zawartość tłuszczu wpływają na mniejsze powodzenie potraw z tym mięsem. Jeśli chodzi o tak skwapliwie liczone kalorie porównanie wygląda następująco: 100 g tuszki z kaczki to aż 240 kcal, a nawet najchudszy element, jakim jest pierś bez skóry to 140 kcal na 100 g , podczas gdy w 100 g piersi z indyka bez skóry jest tylko 84 kcal, a w piersi z kurczaka – 99 kcal. No cóż, dietetyczność nie jest mocną stroną kaczki, ale kto powiedział, że mamy ją spożywać codziennie? Na plus należy zapisać wysoką zawartość cennego białka – tu mięso z kaczki wypada bardzo dobrze, ponieważ w 100 g piersi bez skóry znajduje się 28 g białka, a w piersi ze skórą – 25 g. Tłuszcz to argument często podnoszony w dyskusjach nad włączeniem kaczki do diety – cała, ze skórą ma go aż 30%, ale już w piersi ze skórą mamy 11 g tłuszczu na 100 g, a w piersi bez skóry – 2,5 g. Ponadto są to tłuszcze o wiele zdrowsze niż np. w mięsie czerwonym. Nie bez znaczenia jest również fakt, że tradycyjna polska kaczka z jabłkami to źródło witamin (A, z grupy B) oraz żelaza, fosforu, potasu i magnezu.

kaczka faszerowana

Dania z kaczki to tradycja w polskiej kuchni

 

Wyjątkowy smak i kulinarne tradycje

Nie bez powodu kaczka uznawana jest za najszlachetniejszy gatunek drobiu. Jej mięso jest wyjątkowo soczyste, kruche i smakowite. Oczywiście jeśli dobrze je przyrządzimy, a nie jest to wcale takie proste. Klasykiem polskiej kuchni jest m.in. kaczka faszerowana, generalnie lepiej kaczkę piec, dusić niż smażyć, ze względu na i tak wysoką zawartość tłuszczu. A zatem – kaczka z jabłkami, bez wątpienia jeden z najbardziej znanych sposobów na ten rodzaj drobiu. Analizując przepisy szybko zauważymy, że pracy będzie co nie miara. Przygotowanie kaczki, odpowiednie zamarynowanie, czas, jakiego potrzebuje aby „przejść” aromatem przypraw. Faszerowanie, szycie, umiejętne pieczenie, tak aby nie była sucha… jest co robić.

pieczona

Pieczeń z kaczki to niełatwy przepis

 

Dla amatorów tego dania, którzy niekonieczne czują się mistrzami w kuchni, idealną propozycją może być kaczka z jabłkami Drosed – doskonałe mięso, soczyste jabłka, wyważona kompozycja przypraw… Wystarczy tylko nagrzać piekarnik, upiec i serwować z dumą rodzinie, gościom, przyjaciołom.

kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami – gotowa, smaczna, zawsze się uda

 

Zdjęcia: drosed.pl, shutterstock

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.