Navigation Menu+

Wybierz dobry chleb

Opublikowano w Paź 27, 2017 przez w Zdrowie | 0 komentarzy

chleb

Wszyscy chcieliby być zdrowi, piękni, szczupli i pełni energii. Świetny wygląd i dobre samopoczucie to jednak często skutek wielu wyrzeczeń i ciężkiej pracy oraz kosztowne i długofalowe eliminowanie wielu składników codziennej diety, także chleba. Chleba, który w naszej polskiej kulturze ma status świętości: chlebem witamy gości, dzielimy się nim z bliskimi, chleba nie wolno marnować. Dlaczego więc rezygnować z niego, jeśli wystarczy po prostu zmienić zwykły chleb na chleb dobry?

chlebChleb chlebowi nierówny

Otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, alergie pokarmowe – oto przyczyny, dla których lekarze i dietetycy odradzają swoim pacjentom jedzenie pieczywa. Tymczasem można jeść chleb i można czuć się po nim pełnym energii i witalności, bo bochenki chleba, pozornie takie same, różnią się od siebie nie tylko wagą, kształtem, kolorem, smakiem, ale także walorami zdrowotnymi. Wyparty przez łatwe do przechowywania i szybko rosnące drożdże zakwas chlebowy, w dobie dbania o powrót do smakowych korzeni i wybierania produktów tradycyjnych, wrócił do łask i coraz częściej okazuje się, że zmienia dotychczasowe postrzeganie gotowego pieczywa.

Co takiego ma chleb na zakwasie, czego nie ma ten na drożdżach? Oczywiście inny jest jego smak i inny sposób wytwarzania. Piekarnia musi wymieszać najwyższej jakości, odpowiednio dobraną mąkę z wodą w stosownych proporcjach. Taką mieszankę przechowuje się w optymalnej temperaturze, by fermentowała. Powstałe w ten sposób bakterie nie tylko pozwalają na to, by chleb był puszysty i smaczny, ale także zwiększają walory zdrowotne gotowego chleba. Świadomy konsument powinien wziąć sobie do serca fakt, że kwas mlekowy, który powstaje w wyniku fermentacji, stymuluje pracę przewodu pokarmowego, ma znaczenie dla lepszego wchłaniania składników odżywczych przez organizm, w szczególności cynku, magnezu, miedzi, wapnia i żelaza. Ma to związek z małą ilością kwasu fitynowego, który upośledza zdolność organizmu do wchłaniania tych minerałów.
Bakterie kwasu mlekowego obniżają indeks glikemiczny, stąd też skutecznie ograniczają ryzyko pojawienia się cukrzycy, nadciśnienia i otyłości. Chleb na zakwasie z dobrej piekarni wolny jest też od chemicznych konserwantów, które nie pozostają bez wpływu na ludzkie zdrowie. Po chleb na zakwasie mogą też sięgnąć osoby, które obawiają się reakcji alergicznej na pszenicę czy ograniczyły produkty z glutenem.
Do świeżego, pachnącego pszennego chleba na zakwasie szybko też można przekonać dzieci, które nie przepadają za chlebem żytnim, i inne osoby, które z jakichś względów cenią sobie bardziej białe pieczywo.

chleb

Racjonalny wybór

Świadomy zjadacz chleba wie, że to, co wkłada do koszyka na zakupy, a potem zjada w domu, ma olbrzymi wpływ na jego samopoczucie i zdrowie całej rodziny. Dlatego delikatny, lekko wilgotny miąższ chleba na zakwasie, kwaskowaty smak, długi okres przydatności do spożycia bez obaw o to, że na wypieku pojawi się pleśń, to walory tradycyjnego, polskiego chleba.

Zdjęcia: unsplash.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.