Navigation Menu+

Wiosenne przysmaki – czy już je kupować?

Opublikowano w Kwi 19, 2018 przez w Zdrowie | 0 komentarzy

nowalijki

Jest wiosna! Czujecie to? Najpiękniejsza pora roku. Pora roku, kiedy wiele z nas zaczyna się przyglądać sobie w lustrze, dostrzegać pewne niedoskonałości po zimie. Dlatego warto przerzucić się na jedzenie warzyw i owoców, których nie ma o żadnej innej porze roku, a pojawiają się już pod koniec kwietnia.

Szparagi – warzywo przepyszne, ale dla koneserów. Nie da się ukryć, że szparagi dostępne w sklepach pod koniec kwietnia pochodzą z Hiszpanii i kosztują 10-13 zł za pęczek 500 gramowy. Kto nie może się ich doczekać, niech je już teraz, ale w maju kupić będzie można nasze, polskie, za 5-7 zł za pęczek.

nowalijki

Rabarbar – kwaśny i tani, idealny do produkcji kompotów, ale też ciast drożdżowych, kruchych i z kremem. Tylko uwaga na szczawiany – nie jest polecany osobom z tendencją do kamicy nerkowej.

nowalijki

Truskawki – pierwsze, takie spod folii pojawiają się już na przełomie kwietnia i maja i kosztują fortunę. Jeśli jednak nie możecie się doczekać, warto sobie na nie pozwolić.

nowalijki

Wszelkie nowalijki – pierwsze rzodkiewki, pomidory, sałata dostępne są w kwietniu. Nie jedzmy ich jednak na razie zbyt wiele, bo to, że szybko są, oznacza, że rolnik podsypał nieco więcej sztucznego nawozu….

nowalijki

Zdjęcia: pxhere.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.