Navigation Menu+

Wegańskie dania zamiast tradycyjnych

Opublikowano w Paź 24, 2018 przez w Czas wolny, Dom | 0 komentarzy

Kto spróbował ten już wie, że wegańskie dania i wypieki są naprawdę znakomite. Mitem jest to, że kuchnia wege jest uboga, że nie da się zastawić imieninowego, świątecznego, a nawet weselnego stołu, smakołykami bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Weganizm i tradycyjne dania

Na wegańskie przysmaki skusi się nie jeden smakosz tradycyjnej kuchni. Zresztą weganie sami polecają różne produkty jako tzw. „zamiast mięsa”. Mamy przecież szeroki wybór wyrobów zastępujących wędliny (np. sojowe kiełbaski czy a’la salami). Zamiast tradycyjnych wyrobów garmażeryjnych warto skosztować past i pasztetów warzywnych, z soczewicy, ciecierzycy czy słonecznika. Sery wegańskie, roślinne napoje w miejsce mleka krowiego czy też podstawa wegańskiej kuchni – tofu, seitan oraz tempeh – to tylko niektóre popularne pomysły na wege menu. Oczywiście w wegańskich kulinariach nie może zabraknąć przysmaków, które niejako „udają” tradycyjne smakołyki i potrawy. Wegańskie „serniki” z tofu albo z nerkowców, fasolowe brownie – te wypieki zdobyły serca nie tylko wegan. Wigilijna seler ryba, marchewka a’la łosoś to kolejne wegańskie hity. Śniadaniowa tofucznica, kotlety sojowe i falafele – na każdy posiłek coś dobrego.

hummus

Hummus, falafele… mniam!

Co nieco na temat wege przysmaków

Tofu i tempeh to odpowiednio przetworzone ziarna soi, natomiast seitan to czysty gluten pszenny, czyli… mąka. Tofu zastępuje nie tylko twarożki, ale także jest zamiennikiem mięsa drobiowego, może nawet udawać… rybę, podobnie jak tempeh, który ma strukturę jak mięso ryby. Seitan to doskonały produkt na wege steki, na grill do wegańskich kebabów itp. Oczywiście klopsy, kotlety, pasztety przyrządzamy z warzyw, np. z soczewicy, bakłażana, ciecierzycy, a także z kalafiora czy grzybów.

seitan

To seitan… nie tradycyjna pieczeń

Czas na konkrety

Dla tych, którzy chcą rozszerzać swoją wege dietę oraz dla wszystkich ciekawych nowych smaków, przykłady doskonałych wegańskich „zamiast”:

Tofucznica, która ma oczywiście godnie zastąpić śniadaniową jajecznicę – przepisów jest wiele, można np. wypróbować ten (od wegannerd):

Składniki:

  • 1/2 – 1 kostka naturalnego tofu
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 duży pomidor lub 5 małych (koktajlowe, cherry, śliwka, koraliki)
  • liście bazylii
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • sól morska lub kala-namak
  • pieprz

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę i kurkumę, dodajemy pokruszone tofu, sól i płatki drożdżowe. Następnie dorzucamy pomidorki i mieszamy, smażymy aż tofu złapie ładny żółty kolor, a pomidory zmiękną i będą gorące. Jeśli tofucznica jest za sucha można dolać mleka roślinnego. Wielki finał to posolenie, najlepiej kala namak o specyficznym „jajecznym” zapachu i udekorowanie bazylią. Pycha, naprawdę!

Marchewka a’la łosoś – idealna do wegańskiego sushi, do sałatek, na kanapki, bardzo smaczna. Przepis za kultową jadłonomią (http://www.jadlonomia.com/przepisy/lososiowa-marchewka/):

  • 500 g marchwi
  • 1/2 łyżeczki wędzonej soli
  • 1 – 2 łyżki oleju
  • 1 1/4 – 1 1/2 łyżeczki wędzonej soli
  • 2 łyżki wrzątku
  • 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 1/4 – 1 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przy pomocy obieraczki marchewkę obrać, a następnie zobierkować na krótkie i grube obierki. Wszystkie obierki wrzucić do miski, dodać olej do smażenia oraz mniejszą część wędzonej soli i porządnie, dokładnie natrzeć obierki dłońmi. Muszą być równo pokryte cienką warstwą oleju.
  2. Tak przygotowaną marchew przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 10 – 12 minut mieszając w międzyczasie dwa lub trzy razy. Obierki mają być miękkie, ale nie przypalone.
  3. W czasie kiedy obierki się pieką zagotować w czajniku trochę wody i naszykować szklankę. Odmierzyć łyżkę wody, dodać do szklanki i rozpuścić w niej sól. Do słonej mieszanki dodać sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i na koniec olej lniany. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  4. Upieczone, miękkie obierki marchewki włożyć do małego pojemnika, zalać przygotowaną mieszanką, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub na całą noc. Żeby przyspieszyć proces pojemnik dobrze jest przykryć folią i dociążyć, na przykład słoikiem.
  5. Kiedy marchewka delikatnie się zamarynuje można podawać gravlaxa. Koperek drobno posiekać, cebulkę pokroić w drobną kostkę. Marchew wyłożyć na półmisek lub talerz, posypać cebulką, koperkiem, kaparami, a na koniec skropić sokiem z cytryny. Podawać jako przystawkę albo z ciemnym pieczywem

Seler-ryba, idealny na święta, ale też jako danie obiadowe –  na blogu ervegan, mamy taki przepis:

Składniki na 2 porcje:

  • ½ korzenia selera pokrojonego w  plastry o grubości 1cm
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 arkusze sprasowanego nori
  • przyprawa do ryb (opcjonalnie)
  • 2 łyżki siemienia lnianego + 12 łyżek wody
  • Panierka
  • olej do smażenia

Selera należy ugotować  do miękkości w wodzie z sosem tamari i soli (nie może się rozpadać). Plastry okrągłe kroimy na połówki owijamy w nori. Tak przygotowaną „rybę” obtaczamy w kleiku z siemienia i w panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż filety będą chrupiące i złociste.

tofucznica

Na śniadanie tofucznica

 

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.