Navigation Menu+

Tłusty Czwartek, czyli czas na pączki!

Opublikowano w Lut 10, 2019 przez w Czas wolny, Dom | 0 komentarzy

Tradycje i zwyczaje warto kultywować. W myśl tej zasady przestrzegajmy tego, że w Tłusty Czwartek trzeba zjeść co najmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie pomyślność. W tym dniu możemy na chwilkę przymknąć oko na liczenie kalorii i dietę. Oczywiście nie trzeba od razu nastawiać się na hurtowe ilości okazałych pączków.

Świat kocha pączki!

Choć w Tłusty Czwartek smażymy i zajadamy również chrusty (faworki), to właśnie pączki są absolutnym przebojem tego dnia. Ten kaloryczny, i co tu dużo mówić, niezdrowy specjał znany jest na całym świecie, choć może wyglądać i smakować różnie (np. amerykańskie donuty z dziurką). Zresztą historycznie pączki i ostatkowe rarytasy prezentowały się zupełnie inaczej. Aby dojrzeć do dzisiejszej, słodkiej, nadziewanej wersji, przeszły prawdziwą rewolucję.

donuty

Donuty różnią się od naszych tradycyjnych pączków

 

Jak to z pączkiem było…

Zacznijmy od tego, ze tradycje Tłustego Czwartku sięgają starożytności, już w Rzymie świętowano np. tłusty dzień. Również w pogańskich zwyczajach sprzed stuleci celebrowano schyłek zimy i rychłe nadejście wiosny. Jadano wówczas tłusto, a ówczesne pączki wypiekano z ciasta chlebowego i nadziewano… słoniną. A zatem pierwsze pączki były po prostu słone. W polskiej tradycji Tłusty Czwartek rozpoczynał Zapusty i także raczono się ”pączkami” ze słoniną, smażonymi na smalcu. Skąd zatem słodki pączek z pyszną marmoladą? Takie smakowite inspiracje przybyły być może z dalekich arabskich krajów, w których uwielbia się słodkie desery.

pączki

Pączek to zawsze bomba kaloryczna

 

Kalorycznie, tłusto… niezdrowo?

Tradycja tradycją, ale nie zapominamy o tym, że pączek to nie tylko bomba kaloryczna (ok. 350 kcal na 1 sztukę). Słodkości i białą mąkę można sobie wybaczyć raz na jakiś czas, ale największym problemem i zagrożeniem dla zdrowia jest smażenie w głębokim tłuszczu. Niestety najczęściej są to tłuszcze utwardzane, które można wykorzystać wiele razy. Kupując pączki nie wiemy jak i w czym je usmażono. A zatem może dobrym pomysłem są własnoręcznie przygotowane pączki? Szczególnie, że mało kto ogranicza się w tym dniu do zwyczajowej 1 sztuki, statystycznie Polak skusi się na ok. 2,5 pączka.

pączek z marmoladą

Warto postawić na domowe pączki

 

Domowe pączki można wykonać według takiego, całkiem przystępnego przepisu:
Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 6 żółtek i 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu
  • 1 l dobrego oleju do smażenia
  • Nadzienie: marmolada, toffi, budyń… jak kto lubi

Przygotowanie:

  • wkruszyć drożdże do dużej miski , dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem
  • dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • do wyrośniętej masy dodać jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dokładnie wymieszać
  • ciągle mieszając powoli dodawać mąkę i żółtka
  • uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować na placki grubości 1 cm i wykrawać szklanką koła
  • koła rozłożyć na blacie posypanym mąką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min
  • w międzyczasie rozgrzać olej i wrzucać do niego wyrośnięte krążki
  • zarumienione przekręcać patyczkiem na drugą stronę
  • po usmażeniu odsączyć na papierze z tłuszczu
  • wystudzone pączki nadziewać ulubionym nadzieniem (szprycą).

SMACZNEGO!

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock 

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.