Navigation Menu+

Smakowita tradycja, czyli wielkanocne potrawy

Opublikowano w Kwi 7, 2019 przez w Czas wolny, Dom | 0 komentarzy


Wszyscy wiemy, że święta to przede wszystkim tradycja, rodzinne spotkania, ale trudno je sobie wyobrazić bez smakowitych dań. Wielkanocne potrawy mają szczególne znaczenie, jakby nie patrzeć jednym z najważniejszych zwyczajów jest Święconka, czyli koszyk z pokarmami święcony w Wielką Sobotę.

Wielkanocny stół i koszyczek kojarzą nam się z gotowanymi jajkami, aromatyczną białą kiełbasą czy słodkim mazurkiem. Oczywiście to nie wszystkie przysmaki, jakimi delektujemy się podczas świąt wielkanocnych. Na stołach pojawia się wiele potraw, często własnej roboty, niekoniecznie tylko tych, które są ściśle związane z wielkanocną tradycją. Niemniej jednak są takie wielkanocne przysmaki, bez trudno sobie wyobrazić rodzinne spotkanie i kultywowanie tradycji.

sałatka

Świąteczny stół – smacznie i tradycyjnie

 

Wielkanocne potrawy, które powinny pojawić się na stole

Na pewno dla wielu osób mocnym punktem w menu świątecznym jest żurek, najlepiej z białą kiełbasą. Tradycyjny żurek powinien być przygotowany na zakwasie i „wzmocniony” chrzanem. Co ciekawe niegdyś była to tzw. biedna zupa, podawana z ziemniakami albo chlebem. Obecnie spożywa się ją z reguły wersji bogatszej, gotowaną na wędzonce, z wielkanocną białą kiełbasą.

I tu pojawia się kolejna obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, czyli właśnie biała kiełbasa, którą umieszcza się także w koszyku ze Święconką. Jest to wędlina niewędzona, czemu zawdzięcza swój jasny kolor, aromatyczna, pachnąca czosnkiem. Podczas świątecznego śniadania oraz innych spotkań przy stole serwuje się ją w żurku oraz z chrzanem albo z ćwikłą.

kiełbasa

Biała kiełbasa – z chrzanem i do żurku

 

Jajka na święta muszą być, to kolejny pokarm z koszyczka święconego w sobotę. Można podać po prostu ugotowane, z solą i pieprzem. Warto jednak pokusić się o smaczne i efektowne jaja faszerowane. Farsz można łatwo wykonać np. z żółtek z przyprawami, szczypiorkiem i majonezem.

Pasztet świąteczny to również tradycyjna wielkanocna potrawa. Mamy tu szerokie pole do popisu, można go przygotować z różnych rodzajów mięs i warzyw. Nie brakuje też przepisów na wegańskie pasztety, np. z ciecierzycy, soczewicy z kaszą i warzywami.

pasztet

Domowy pasztety wielkanocny z jajkiem

 

Na świątecznym stole pojawiają się też wędliny i pieczone mięsa, w tym dobra  szynka. Niektórzy kupują ją po prostu w sklepie, inni preferują domowe wędliny, np. własnej roboty szynkę czy pieczony schab.

Wielkanoc na słodko

Najbardziej z Wielkanocą kojarzy nam się na pewno słodki, dekoracyjny mazurek. Ten specyficzny wypiek często umieszcza się także w koszyku ze Święconką. Mazurek  to ciasto na kruchym spodzie, na którym pyszni się masa, z reguły kajmakowa, udekorowana bakaliami, owocami i lukrem. Niektórzy preferują mazurki z masą czekoladową albo konfiturą, spód może być także na bazie ciasta marcepanowego albo makaronikowego.

mazurki

Mazurki wielkanocne

Wielkanocna babka to wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Najczęściej jest to ciasto drożdżowe o charakterystycznej karbowanej powierzchni, zwężające się ku górze. Można też wybrać babkę piaskową, marmurkową, cytrynową, z cukrem pudrem albo lukrem.

Świąteczne stoły uginają się od przysmaków, te słodkie reprezentują również tradycyjne makowce, serniki czy nadziewany bakaliami keks.

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

 

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.