Navigation Menu+

Smacznie i na zdrowie – kurczak w warzywach

Opublikowano w Mar 21, 2019 przez w Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

Mięso drobiowe, oczywiście dobrej jakości, powinno często gościć na naszych stołach. Zarówno z uwagi na walory smakowe czy uniwersalność w przepisach kulinarnych, jak i na wartości odżywcze. Nie zapominajmy również o tym, że w codziennym menu, i to jak najczęściej, muszą pojawiać się warzywa. Wbrew pozorom danie typu kurczak w warzywach wcale nie oznacza nudnej, nijakiej potrawki. Można je przyrządzać na wiele sposobów, inspirując się kulinariami z różnych stron świata.

Mięso z kurczaka – na zdrowie

Chude, delikatne, lubią je mali i duzi, wielbiciele swojskiej kuchni polskiej, domowych obiadów i kulinarnej egzotyki. Mięso z dobrych, zdrowych kurczaków to źródło witamin (np. z grupy B). Zawiera także cenne składniki mineralne, takie jak potas, cynk i magnez. Kurczak zapewnia nam solidną dawkę łatwo przyswajalnego białka, a przy tym ma niewiele kalorii. Szczególnie, jeśli sięgamy po pierś i nie jemy skórki. Nic dziwnego, że dania takie jak kurczak w warzywach w różnych odsłonach, to mocny punkt diet odchudzających oraz menu osób aktywnych fizycznie.

zagrodowy

Kurczak Zagrodowy – naturalny chów, zdrowe mięso

 

Kurczak Zagrodowy, bo jakość ma znaczenie

Oczywiście kurczak kurczakowi nierówny. W trosce o zdrowe i wartościowe odżywianie należy sięgać po wysokiej jakości mięso ze sprawdzonych źródeł. Dla wielu smakoszy takim wyborem jest Kurczak Zagrodowy – warto docenić jego zalety:

  • chów tradycyjny, na Podlasiu, w niewielkich, rodzinnych gospodarstwach,
  • hodowany w obszernej zagrodzie, z dostępem do świeżego powietrza,
  • rasa wolnorosnąca, pochodząca od kury wiejskiej,
  • żywiony paszą wytwarzaną pod kontrolą weterynaryjną, zawierającą tylko surowce bez GMO, w 100% roślinne,
  • hodowany bez antybiotyków.

Dzięki temu Zagrodowy smakuje „jak u babci”, jest delikatny, kruchy i zdrowy. Właśnie taki kurczak w  warzywach powinien na stałe zagościć w zbilansowanej diecie.

chiorizo

Wyrazista Chiorizo i delikatny kurczak

 

A może kurczak w warzywach w wersji hiszpańskiej?

Kurczak Zagrodowy to smak, jakość, a także… kulinarne inspiracje. Wśród wielu przepisów, w których główną rolę gra mięso drobiowe w towarzystwie zdrowych jarzyn, na uwagę zasługuje na pewno wyraziste danie nawiązujące do smaków słonecznej Hiszpanii – kurczak z warzywami i Chiorizo. Oczywiście za śródziemnomorski aromat i smak odpowiada przede wszystkim słynna kiełbasa chiorizo – znana chyba na całym świecie, sztandarowa hiszpańska wędlina. Jej wyjątkowe walory smakowe wynikają z receptury, w której zawsze musi być mielone mięso wieprzowe, papryka pimenton, której kiełbasa zawdzięcza charakterystyczny intensywny kolor, oraz czosnek. W przepisie na kurczaka w warzywach, poza hiszpańskim przysmakiem, muszą znaleźć się także: uda z kurczaka Zagrodowego, warzywa, takie jak cukinia, cebula, papryka, ziemniaki, pomidory, a także wzbogacający smak czosnek i przyprawy: słodka papryka wędzona, oregano, sól, pierz.

Szczegółowa receptura kurczaka z warzywami i chiorizo znajduje się na stronie producenta kurczaka Zagrodowego.

daie

Kurczak w warzywach z chiorizo

 

Zdjęcia: zagrodowy.pl, pixabay.com

 

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.