Navigation Menu+

Sezon na paprykę

Opublikowano w Wrz 18, 2017 przez w Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

papryka

Wrzesień to idealny czas dla miłośników papryki. Cena kilograma tych przepysznych i zdrowych warzyw spadła poniżej 4 zł. Papryka nie tylko wzmocni Waszą odporność na zimę, ale także… podniesie libido. Ojczyzną papryki jest Kolumbia, ale to Węgrzy rozpropagowali ją w Europie.

papryka

Co ma w sobie papryka?

100 gramów papryki ma od 20 do 40 kcal. Ma też olbrzymią ilość witaminy C i beta-karotenu, potasu i wapnia. Jedzenie jej często wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, czyli zapobiega zawałom czy udarom. Wspomaga też procesy trawienia, zmniejsza dolegliwości związane ze wzdęciami i zaparciami, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a bogactwo polifenoli spowalnia starzenie się organizmu. Ostre odmiany papryki te, które zawierają capsaicynę, wykorzystywane są też do produkcji maści i plastrów zmniejszających bóle mięśni czy pleców.

papryka

Pomysły na dania z papryką

Papryki mają różne smaki, kolory i zapachy, więc każdy może zastosować w kuchni taką, która najbardziej smakuje. Najbardziej znane w naszym kraju potrawy z papryki to leczo z wędliną albo papryka faszerowana mięsem i ryżem. Jej przygotowanie jest bardzo proste – papryka wymaga umycia i oczyszczenia z zielonej łodygi oraz nasion. Szybko się ją piecze i gotuje, chociaż osoby z wrażliwym żołądkiem powinny pozbawić ją skórki. Paprykę warto też zjadać na surowo w formie sałatek lub dodatków do kanapek, ale także jako przekąska z dipami: sosem jogurtowym lub z hummusem.

Ponieważ sezon na paprykę nie trwa długo, można ją także zamarynować i schować słoiki w piwnicy lub spiżarni lub zamrozić kawałki i wykorzystywać jako dodatek do zup. Leczo z kiełbaską i pomidorami można też pasteryzować.

Zdjęcia: unsplash.com & foter.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.