Navigation Menu+

Sernik – pyszny król ciast

Opublikowano w Kwi 21, 2019 przez w Zdrowie | 0 komentarzy

Ciasta, ciasteczka, wypieki, słodkości… któż ich nie lubi? Niewątpliwie niekwestionowanym królem naszych świątecznych czy jubileuszowych stołów jest sernik. Zresztą sięgamy po to ciasto nie tylko „przy okazji”, ale tak po prostu – do kawy, przy ploteczkach, kiedy mamy ochotę na słodkie co nieco.

O serniku to i owo

Sernik to król ciast, najpopularniejszy deser, bez którego nie wyobrażamy sobie świątecznego poczęstunku. Dla gości, dla rodziny w niedzielę – sernik musi być. Sernik to ciasto, którego najważniejszym składnikiem jest oczywiście ser biały (dobrze zmielony), poza tym dodaje się mąkę pszenną albo kaszę mannę lub budyń. W zależności od przepisu potrzebne są też jajka, bakalie, wanilia, a nawet gotowane ziemniaki, jako spoiwo. Zajadamy się sernikami na spodzie z ciasta kruchego albo bez. Mogą być udekorowane lukrem, polewą czekoladową, owocami, galaretką, frużeliną, posypane cukrem pudrem. Poza tradycyjnym wypiekiem w różnych wariantach, dużą popularnością cieszy się także sernik na zimno na bazie twarogu lub serków homogenizowanych oraz galaretki. Nie brakuje też zwolenników sernika z dodatkiem masy makowej (tzw. seromak).

sernik z owocami

Sernik – ulubione ciasto na polskich stołach

 

Sernik ma wielowiekową historię

Choć króluje na polskich stołach nie jest wcale naszym rodzimym „wynalazkiem”. Warto wiedzieć, żet en ulubiony wypiek znany był już starożytnym Grekom, którzy częstowali nim zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. Z kolei rzymski polityk Katon Starszy spisał nawet przepis na smakołyk zwany libium, który był po prostu rodzajem sernika. Jego prawnuk zostawił po sobie recepturę na ciasto, które  w składzie miało 2 kilogramy pokruszonego w moździerzu sera, 1 funt chleba z mąki pszennej i 1 jajko. Europejskie sukcesy sernika zawdzięczamy ekspansji Rzymian, a wspaniały wypiek szybko przyjmował się w różnych krajach, gdzie modyfikowano recepturę i pojawiały się coraz to nowe wersje sernika. W pierwszej książce kucharskiej z 1545 r. nie mogło oczywiście zabraknąć naszego słodkiego bohatera.

sernik na zimno

Chętnie jadamy też sernik na zimno

 

Sernik po polsku

Na naszych stołach sernik pojawił się najprawdopodobniej dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu wracającemu z odsieczy wiedeńskiej. Może stąd wywodzi się nazwa sernik wiedeński? Pyszne ciasto natychmiast zdobyło serca i podniebienia Polaków, a szczególnie upodobali je sobie mieszkańcy Krakowa. Właśnie z tego miasta wywodzi się najbardziej znany polski przepis – na sernik krakowski z charakterystyczną kratką na wierzchu, na kruchym spodzie. Poza tym wypiekamy chętnie tradycyjny sernik wiedeński, który charakteryzuje się tym, że nie mas spodu z ciasta, składa się praktycznie z samej, wyśmienitej masy serowej. Szybko, łatwo i bardzo chętnie przyrządzamy też deser – sernik na zimno, który tężeje dzięki żelatynie, bywa udekorowany owocami i słodką galaretką.

sernik

Sernik wiedeński bez spodu z ciasta

 

A może tradycyjne sernik po krakowsku?

Przepisów na serniki jest bez liku, wystarczy poszperać w internecie czy zajrzeć do książki kucharskiej. Klasyką gatunku jest sernik krakowski – oto jeden z przepisów na ten wypiek:

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 80 dag dobrej jakości twarogu
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 5 dag rodzynków
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny

Potrzebne będzie też masło do wysmarowania blachy i żółtko do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

  • Ciasto: należy posiekać zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą, do tego dodać żółtka i rozetrzeć na ciasto. Następnie trzeba uformować z niego kulę i zawiniętą folią schować do lodówki na minimum pół godziny. Potem 2/3 ciasta wykłada się do posmarowanej masłem blaszki, nakłuwa i piecze 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po tym czasie ciasto wyjmujemy do ostudzenia
  • Masa serowa: ser trzeba zmielić 3 razy, następnie oddzielić żółtka i utrzeć je z cukrem. Do tej słodkiej masy należy dodawać po trochu ser i masło, a na koniec śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Do gładkiej masy dodaje się białka ubite na pianę. Na koniec wzbogaca się masę miąższem z wanilii, namoczonymi rodzynkami i skórką i wylewa na podpieczony spód. Resztę ciasta należy rozwałkować i pokroić w paseczki centymetrowej szerokości. To z nich układa się słynną, ozdobną kratę, którą należy posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 60 minut. Po upieczeniu nie należy go wyjmować, ale pozostawić w piekarniku do ostygnięcia (można przy uchylonych drzwiczkach).

 

 

Zdjęcia: pixabay.com shutterstock

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.