Navigation Menu+

Roślinne mięso, wegańskie wędliny i Beyond Burger

Opublikowano w Maj 20, 2019 przez w Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

Roślinne mięso, wegańskie wędliny – jakkolwiek dziwnie brzmią te nazwy, tego typu produkty są dziś coraz bardziej dostępne i mają wielu zwolenników. Co ciekawe po przysmaki z wege mięsem sięgają nie tylko weganie i wegetarianie, choć oczywiście stanowią największą grupę konsumentów.

Roślinne mięso – zdrowe i smaczne

Wegańska kuchnia coraz wyraźniej przekracza pewne ograniczenia związane w eliminacją produktów pochodzenia zwierzęcego, dotyczy to zarówno wartości posiłków, jak również ich smaku. Roślinne napoje, jogurt, sery nie ustępują tradycyjnym, a są zdrowe, nie ma w nich tłuszczu zwierzęcego. Wędliny roślinne mają aromat  smak swoich mięsnych odpowiedników, a jednocześnie dostarczają mniej kalorii, nie ma w nich niezdrowych tłuszczów zwierzęcych i są cennym źródłem białka.

Roślinne mięso coraz bardziej przypomina w konsystencji oraz smaku zwykłe mięso, którego walory smakowe to przede wszystkim kwestia przypraw oraz obróbki. Do produkcji wędlin oraz mięsa wegańskiego najczęściej wykorzystuje się białka grochu, ciecierzycy, soi, pszenicy, tofu. Dzięki zastosowaniu wielu naturalnych dodatków, takich jak koncentrat pomidorowy, sos sojowy, nieaktywne drożdże itp., konsument otrzymuje produkt, który może wykorzystać do przepisów na burgera, kotlet obiadowy, gulasz lub zjeść w formie kiełbas, wędlin, a nawet… boczku.

wege parowka

Wegańskie wędliny – smaczne i zdrowe

 

Czym zastępujemy mięso w diecie wegańskiej?

Seitan

To jeden z najpopularniejszych zamienników mięsa. Niestety nie mogą po niego sięgać osoby z nietolerancją pszenicy i celiakią, ponieważ jest to czysty pszenny gluten. Jak substytut mięsa sprawdza się znakomicie, jest produktem w 100% roślinnym, bogatym źródłem białka. Nazywa się go nawet mięsem Buddy, ponieważ został odkryty przez buddyjskich mnichów, którzy nie jedzą mięsa i odkryli specyficzne właściwości seitanu. Jego włóknista, porowata struktura do złudzenia przypomina mięso, dzięki czemu jest bazą posiłków obiadowych, zastępuje mięso w kebabach, burgerach itp.

seitan

Seitan – konsystencja i smak mięsa

 

Jack fruit

To kolejny wegański przebój – owoc drzewa chlebowca, największy i jeden z najbardziej kalorycznych owoców. W przeciwieństwie do innych zamienników mięsa miąższ jackfruita prawie nie zawiera białka, a zatem nie zastąpi innych jego źródeł diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Poza tym jednak jest bogaty w cenne witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze, a więc wykazuje istotne działania prozdrowotne. Odpowiednio przygotowany i doprawiony ma smak, wygląd i konsystencję, które bardzo przypominają mięso, np. w burgerach, sałatkach, jako farsz tortilli czy wrapów.

jack

Jackfruit – jadalne owoce chlebowca

 

Beyond Burger

Prawdziwym hitem jest ostatnio Beyond Burger, który już dotarł również do wegańskich lokali w Polsce. Jest to patent amerykańskiej marki Beyond Meat ze Stanów Zjednoczonych. Osoby, które już miały okazję zjeść ten przysmak potwierdzają, że wygląda i smakuje jak prawdziwy wołowy burger. Iluzję wołowego mięsa wzmacnia „krew” imitowana przez sok z buraka. Poza tym w składzie wegańskiego Beyond Burgera jest też bób, olej kokosowy, skrobia ziemniaczana i białka grochu, a zatem jest to źródło białka i to bardzo bogate (aż 20g!).

beyond

Beyond Meat i przebojowy Beyond Burger
fot: beyondmeat.com

 

 

Zdjęcia: beyondmeat.com, shutterstock, pixabay.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.