Navigation Menu+

Rabarbar – warzywo na zdrowie i na… desery

Opublikowano w Lip 4, 2019 przez w Czas wolny, Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

Początek lata czyli sezon na rabarbar, który jest nie tylko specyficznie, smaczny i zdrowy. Okazuje się, że nasz hit na kompoty i desery wcale nie jest… owocem!

Rabarbar – bardzo cenne… warzywo

Rabarbar to roślina pochodząca ze Środkowej Azji, którą w polskich kulinariach stosujemy od XVIII wieku. Wbrew obiegowej opinii i naszym ulubionym przepisom nie jest to wcale słodko – kwaśny owoc, ale warzywo. Błędne przekonanie wynika zapewne z charakterystycznego słodkawego smaku czerwonych i różowych liści rabarbaru. Trudno nam chyba przyjąć do wiadomości, że tak bardzo lubimy kompoty, konfitury i ciasta z… warzywem.

Rabarbar znany jest również ze swoich właściwości prozdrowotnych, choć najwięcej dobrego i zdrowego znajduje się w rabarbarze leczniczym, którego nie używamy w kuchni. Co ciekawe właśnie ta bylina jest do dziś uznawana za jedną z najcenniejszych roślin w medycynie chińskiej. Warto jednak wiedzieć, że również znany nam rabarbar, stanowi źródło wielu cennych składników i prawie wszystkim „idzie na zdrowie”.

kompot

Rabarbar – okazuje się, że uwielbiamy kompot z… warzywa

 

Rabarbar dla zdrowia

Przede wszystkim stanowi prawdziwe bogactwo witamin oraz minerałów, w tym  witaminy C, E i K, kwasu foliowego oraz prowitaminy A. Dostarczy nam także wapń, potas, magnez, fosfor i mangan. Bardzo ważne dla naszego zdrowia są zawarte w nim przeciwutleniacze, kwasy owocowe i związki polifenolowe. Rabarbar to także bardzo ważny dla nas błonnik, garbniki oraz olejki eteryczne. Co nam to daje? Otóż np. przeciwutleniacze, w które bogaty jest rabarbar m.in.:

  • chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników,
  • hamują procesy kancerogenezy,
  • działają profilaktycznie w przypadku chorób sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera),
  • spowalniają procesy starzenia się,
  • stymulują odporność,
  • działają przeciwzapalne i antyalergiczne.

 

rabarabar

Rabarbar – samo zdrowie

 

Rabarbar jest też źródłem błonnika, który wspiera równowagę między „złym” i „dobrym” cholesterolem, wspomaga metabolizm i detoksykację organizmu. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit, zapobiega zaparciom i jest wsparciem w dietach odchudzających. szczególnie, że 100 g rabarbaru to tylko 20 kcal.

Po rabarbar warto sięgać również ze względu na inne cenne składniki, takie jak:

  • luteina, która ma wpływ na zdrowie skóry i oczu,
  • rapontygenina – zmniejsza tempa podziału komórek nowotworowych, może działać antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia.
  • rapontycynę o działaniu estrogennym.

Rabarbar – nie dla każdego

Choć taki zdrowy są jednak pewne przeciwskazania do spożywania smakołyków z rabarbarem:

  • w przypadku mężczyzn z niedoborem testosteronu, ponieważ działa estrogennie,
  • dla chorych na dnę moczanową i z problemami nerkowymi – ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który może wywoływać niedobory wapnia w organizmie,
  • przy nadwrażliwości i chorobach układu pokarmowego – z uwagi na drażniące działanie na błonę śluzową.

 

ciastko

Smakołyki z rabarbarem – są przeciwwskazania

 

Zaproś rabarbar do kuchni

To specyficzne warzywo ma szerokie zastosowanie w kulinariach, ze szczególnym uwzględnieniem różnego rodzaju deserów. Przebojem jest na pewno kompot z rabarbaru, jego kwaśny smak warto połączyć ze słodką truskawka, jabłkiem czy śliwkami. Liści rabarbaru używa się też do produkcji domowych konfitur, dżemów, galaretek, kisieli. Rabarbar to także idealny dodatek do wypieków, takich jak placuszki, strudle, ciasta drożdżowe, kruche czy biszkoptowe. Co ciekawe można go także używać w przepisach wytrawnych, jako dodatek do mięs, np. podsmażony na oliwie z dodatkiem miodu. Warto również zamrozić rabarbar, zimą przypomni nam nam o słonecznych smakach lata.

ciasto

Rabarbar – idealny do ciast i deserów

 

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.