Navigation Menu+

Ostatki, czyli przepis na udanego śledzika

Opublikowano w Lut 27, 2017 przez w Czas wolny | 0 komentarzy

ostatki

Koniec lutego w tym roku to tradycyjne ostatki. Inaczej: zapusty, mięsopust, kozelek, maslenica. To oznacza, że kończy się karnawał, a już następnego dnia będzie Środa Popielcowa, początek Wielkiego Postu, a później Wielkanoc – w naszym kraju najważniejsze święto w roku.

Kiedy są ostatki?

Zarówno ostatki, jak i Wielkanoc to święta ruchome. Oznacza to, że co roku ich data przypada na inny dzień. Najwcześniej ostatki przypadają na 4 lutego, najpóźniej na 9 marca. W ostatni wtorek karnawału warto urządzić huczną zabawę, pójść na bal, albo po prostu dać sobie dyspensę na dania z większą ilością kalorii. No chyba, że ktoś jest akurat w Rio de Janeiro, gdzie odbywa się największy bal karnawałowy, który trwa pięć dni – od piątku do środy nad ranem, wtedy warto bawić się do utraty tchu.

ostatki

Śledzik najlepszy

A co się tradycyjnie jada w ostatki? Oczywiście wciąż królują faworki i pączki, ale najbardziej znanym daniem jest … śledzik w różnych postaciach. Jak przyrządzić pysznego śledzia? Oczywiście przepisów jest mnóstwo, a do tego w każdym sklepie możemy kupić tę rybę w formie rolmopsów, koreczków, matiasów czy surowych. Ja najbardziej lubię “śledzie pod pierzynką”, czyli mało dietetyczną sałatkę z buraczkami.

ostatki

Przepis na śledzie pod pierzynką

Solone filety śledziowe należy wymoczyć w wodzie, pokroić na kawałeczki, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, olejem i musztardą, doprawić pieprzem i ułożyć w szklanej salaterce oraz posmarować majonezem. Następna warstwa to buraczki i ziemniaki. Warzywa trzeba ugotować w osobnych garnkach, ostudzić i obrać. Buraczki ścieramy na tarce, podobnie ziemniaki. Najpierw śledziki zasypujemy ziemniaczkami, solimy, pieprzymy, potem burakami. Smarujemy majonezem. Gotujemy jajka na twardo, ścieramy na tarce i układamy na górnej warstwie, solimy, przysypujemy pieprzem. Niektórzy jeszcze dodają tarty ser oraz szczypiorek. Sałatka po godzinie spędzonej w lodówce może trafić na stół.

Zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.