Navigation Menu+

Nana ice cream – słodkie, zdrowe, bananowe

Opublikowano w Cze 17, 2019 przez w Ciekawostki, Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

Słonecznie, gorąco, wakacyjnie, czyli wręcz idealna aura na… lody. Marzą nam się jednak lody doskonałe, czyli wyjątkowo smaczne, ale nisko kaloryczne, słodkie, ale bez cukru. Czy to możliwe? Jak najbardziej! Wystarczy przygotować sobie deserowy, dietetyczny hit lata, czyli nana ice cream.

Nana ice cream – bananowy cud!

Nana ice cream to po prostu lody z bananów. Aż trudno uwierzyć, że ten prosty skład może oznaczać tak spektakularny efekt. Mało tego, że jest pysznie, jest też zdrowo i dietetycznie., a wszystko za sprawą mrożonych bananów, które są przecież prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Słodkie, puszyste nana ice cream są wegańskie, raw, paleo, bez glutenu, cukru i ulepszaczy. Zawierają natomiast bananowe skarby, czyli potas, magnez, żelazo, cynk, witaminę C, witaminy z grupy B (głównie B3 i B6) oraz witaminy A i E. Jako cenne źródło węglowodanów oraz błonnika mogą zastąpić lekki posiłek, również w wersji nana ice cream. Lody na drugie śniadanie? Czemu nie!

deser

Przebojowy deser
Fot: NanaNiceCream

Czas na własne nana ice cream

Przygotowanie tego przebojowego deseru jest dziecinnie proste, a jednocześnie otwiera szerokie możliwości eksperymentowania i próbowania własnych wariacji na temat nana ice cream.

Potrzebujemy tylko dojrzałych bananów, ale takich naprawdę dobrze dojrzałych, słodkich, mogą być nawet te z brązowymi plamkami na skórce. Należy je obrać, pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Będą miały dzięki temu również ciekawszy smak. Tak przygotowany owoc umieszczamy w pojemniku do mrożenia, w strunowym woreczku albo zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce. Dobrze zamrożone banany wyjmujemy, odstawiamy na kilka minut i blendujemy. Im dłużej i dokładniej, tym bardziej lekka i lodowa będzie ich konsystencja.

banany

Słodkie i dojrzałe banany to podstawa

Dzięki dojrzałym bananom, nawet w takiej, podstawowej wersji, nana ice cream to słodki deser, można go jednak dosłodzić np. syropem daktylowym. Na tym nie koniec, jeśli chodzi o wzbogacanie deseru. Można dolać trochę roślinnego mleka, dodać inne mrożone owoce, czekoladę, kakao, orzechy… Wszystko zależy od tego, jakie lody nam się marzą.

lody

Stwórz swoje ulubione nana ice cream

 

 

Zdjęcia: NanaNiceCream, shutterstock, pixabay.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.