Navigation Menu+

Mięso – czy warto je jeść?

Opublikowano w Maj 25, 2017 przez w Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

mięso

Lubisz mięso? Wiele osób za nim przepada: szaszłyki, kotlety, gulasze, wędlina to u niektórych osób codzienność. Niektórzy rezygnują z niego ze względów światopoglądowych i prawa tego im nie można odmówić, jednak mięso jest świetnym uzupełnieniem zdrowej diety.

mięso

Mięso czerwone czy białe?

Na pewno wiele razy słyszeliście o tym, że mięso może być białe albo czerwone. Białe to: kurczak, indyk, królik, cielęcina czy struś, a czerwone to wołowina, wieprzowina, baranina, kaczka oraz gęś. Białe mięso ma mniej tłuszczu i mniej złego cholesterolu, dlatego polecane jest osobom, które cierpią z powodu miażdżycy czy chorób serca. Białe mięso ma też mniej kalorii, bo w 100 gramach piersi z indyka jest ich 85, a w takim samym kawałku łopatki wieprzowej aż 259 kcal. Jednak każde z mięs ma dużo pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Jeśli więc trenujemy i odchudzamy się, to najlepiej sięgać po indyka czy kurczaka. Z kolei po mięso czerwone, źródło żelaza, powinny sięgać osoby z anemią. Każde z mięs ma też dużo cynku, fosforu, miedzi, siarki i witaminy z grupy B. Dietetycy zalecają, by białe mięso zjadać 2-3 razy w tygodniu, a czerwone kilka razy w miesiącu.

mięso

Jakość kupowanego mięsa

Kupując mięso zwracajmy uwagę na jego jakość. Nieświeże i niedopieczone może być przyczyną zatrucia, a nawet śmierci. Dlatego dobry sklep, w którym produkty mięsne przechowywane są w chłodniach przez krótki czas albo pakowane próżniowo jest lepszym miejscem na zakupy, niż bazarowy sklepik lub sklep, który nie ma dużo klientów i w którym wyraźnie widać, że jedzenie leży długo, zanim znajdzie się chętny na nie nabywca. Mięso po przyniesieniu do domu należy umyć i od razu poddać obróbce, ewentualnie zamrozić. Podczas kupowania wędlin, należy sprawdzić etykietę. Parówki, które zawierają 50% mięsa są bardzo niskiej jakości. Te, w których mięsa jest powyżej 70%, a jeszcze lepiej 90% można podać nawet dziecku.

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.