Navigation Menu+

Melony i arbuzy – czym się różnią gatunki?

Opublikowano w Cze 23, 2018 przez w Dom | 0 komentarzy

Melony i arbuzy

Melony i arbuzy to lubiane owoce, które trafiają na polskie stoły w szczególności latem. Duże, ciężkie, ale soczyste i niezwykle orzeźwiające, nadają się do podania na deser, ale także dobrze komponują się w sałatkach, także tych wytrawnych, na przykład z pleśniowym serem albo z owocami morza. Rodzajów owoców jednak jest sporo. Czym się od siebie różnią te najważniejsze?

Zwyczajny arbuz – składa się w 90% wody, dlatego jest niskokaloryczny. Świetny, by jeść go w gorący dzień. Można użyć miąższu do zrobienia lemoniady.

Melony i arbuzy

Arbuz bez pestek – powstał w wyniku odpowiedniej krzyżówki, a nie działań genetyków. Świetny do koktajli i sałatek.

Melony i arbuzy

Melon galia – jego skórka jest pokryta delikatną siateczką. Świetny do koktajli, ale też bardzo słonej szynki…

Melony i arbuzy

Melon piel de sapo – jego jasnozielony miąższ w smaku przypomina miód. Jego smak świetnie komponuje się z owocami morza.

Melony i arbuzy

Zdjęcia: pxhere.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.