Navigation Menu+

Mascarpone – serek na słodko i słono

Opublikowano w Gru 3, 2016 przez w Ciekawostki, Dom | 0 komentarzy

Mascarpone to włoska odmiana śmietankowego serka.  Jest gładki, delikatny, o słodkawym smaku. W sklepach znajdziemy go w lodówce, obok ricotty, fety czy polskiego twarogu. Nie trzeba go wcale przywozić z Włoch, bo mascarpone produkuje także polska firma mleczarska. Bez mascarpone nie powstanie jednak włoski deser tiramisu. Do czego jednak nam się przyda w polskiej kuchni?

mascarpone

Serek uniwersalny

Zacznijmy od tego, że nie jest to serek dietetyczny, w 50% bowiem składa się z tłuszczu, reszta to białko i węglowodany, jednak jest moim ulubionym, ze względu na różne zastosowania w kuchni. W najprostszej wersji można nim posmarować kanapki. Po prostu. Albo użyć samego serka, albo skomponować go z innymi produktami z lodówki, świetnie bowiem komponuje się z warzywami: papryką, ogórkiem, szczypiorkiem, z wędzonymi rybami ale też na słodko – w miodem czy konfiturą. Jest też znakomitym “wypełniaczem” kremu tortowego.

Idealny tort z mascarpone

Osoby, które uwielbiają kremy na bazie bitej śmietany często mają wątpliwości czy sama ubita śmietana będzie trzymać się na torcie. Dodanie do niej żelatyny nie każdemu odpowiada, ze względu na smak i zapach tradycyjnej żelatyny wieprzowej, ale także ze względu na zbyt zwartą konsystencję kremu, gdy nieuważnie odmierzymy proporcje. Poza tym wlewana do śmietany ciepła żelatyna nierzadko powoduje ważenie się całego kremu. A rozwiązaniem jest mascarpone. Dodany w proporcjach 2:1 do śmietany (2 x śmietana + 1 x serek) sprawi, że krem będzie puszysty, ale też na tyle sztywny, że nie spłynie z ciasta.

mascarpone

A może serek z rybką?

Osobiście mascarpone używam też od potraw na ciepło. I to potraw “na szybko”. Wystarczy serek podgrzać na patelni z kawałkami wędzonego łososia czy makreli, dodać sok z cytryny lub limonki, dużą ilość koperku i zmieszać z makaronem, by uzyskać pyszne danie obiadowe.

Zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.