Navigation Menu+

Letnie desery – czy warto wybrać sorbet?

Opublikowano w Sie 25, 2018 przez w Ciekawostki, Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

Sorbet to taki lód bez mleka, innymi słowy są to po prostu mrożone musy owocowe. Teoretycznie może się zatem wydawać, że to samo zdrowie, idealna alternatywa dla kalorycznych deserów lodowych. Tymczasem wszystko zależy oczywiście od składników, jakie zastosowano przy wyrobie sorbetu.

Jak powstaje sorbet

Najczęściej sorbet przygotowuje się z miąższu owocowego, soku z owoców, wody i cukru. Można dodawać też inne aromatyczne składniki, np. zioła, przyprawy, a nawet alkohol. W gotowych sorbetach z reguły bazą jest syrop cukrowy, do którego dodaje się pozostałe składniki.

maliny

Sorbet – zamrożony mus owocowy

 

sorbet kolory

Sorbet powstaje na bazie rożnych owoców

Domowe sorbety

Domowe sorbety można przygotować ze świeżych owoców albo z mrożonek. Mus owocowy powstały z owoców, cukru i innych składników należy w trakcie zamrażania mieszać, aby równo stężał. Sorbet na bazie świeżych owoców albo przetworów tężeje ok. 3 godzin, ten z mrożonek – znacznie szybciej, nawet w 30 minut.

sorbet

Sorbety ze świeżych owoców, pycha!

 

lody sorbet

Sorbet zamiast lodów…

Sorbet zamiast lodów mlecznych?

Choć sorbet to beztłuszczowa wersja lodów nie zawsze będzie zdrowszy czy mnie kaloryczny. W przypadku domowych deserów znamy ich skład, możemy nie używać cukru albo zastąpić go np. ksylitolem. Tymczasem w gotowych sorbetach znajdą się niezbyt zdrowe składniki, takie jak syrop glukozowym dużo cukru, barwniki, substancje smakowe. Dobry sorbet powinien w większości składać się z owoców (70-80%), z niewielkim dodatkiem wody i wcale nie musi być dosładzany cukrem.

sorbet jagoda

Najlepsze są domowe sorbety

 

limonka

Orzeźwiający sorbet z limonki

 

 

Zdjęcia: pxhere.com pixabay.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.