Navigation Menu+

Kuchnia funkcjonalna – jak pochować niezbędne naczynia?

Opublikowano w Lis 15, 2017 przez w Dom | 0 komentarzy

zestaw naczyń

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym czasami spędzamy wiele godzin, przygotowując śniadania, kolacje, obiady, ciasta czy przetwory. Jej funkcjonalność jest więc zasadnicza, równie ważna, jak piękny wygląd czy wyposażenie w świetne AGD albo najlepszy zestaw naczyń. Organizacja szafek i półek kuchennych to także spore wyzwanie. Jak pochować elementy wyposażenia, aby zawsze były pod ręką, a jednocześnie by w kuchni panował porządek?

zestaw naczyń

Garnki

Dbamy o to, by były piękne i by gotować w nich zdrowe posiłki. Zestaw naczyń do gotowania składa się z rondelków, patelni, garnków w różnych, czasami bardzo dużych rozmiarach, dlatego potrzebują one sporo miejsca w kuchni. Najlepszym sposobem ich schowania będzie zamówienie głębokich szuflad z maksymalnym wysunięciem. Dzięki temu w każdej chwili możemy wyjąć swój ulubiony garnek do gotowania spaghetti lub olbrzymią patelnię.

Szklanki, kubki, kieliszki

Najczęściej takie szklane naczynia trafiają do górnych szafek lub do przeszklonych witryn. Ostatnio modne stały się otwarte półki zamiast szafek. Kolorowe szklanki i kubki wyglądają na nich świetnie, ale pamiętać należy, że szybko zbierają kurz.

Talerze

Zwykle wkładamy w stosach do górnych szafek, ale w przypadku, gdy z domu korzystają też dzieci, lepiej sprawdzi się szafka dolna lub szuflada. Aby talerze w szufladzie nie spadały ze stosu, należy kupić specjalne stojaki, które zapewniają szybki dostęp, ale chronią też je przed spadaniem.

zestaw naczyń

Sztućce

Tutaj jedynym wyjściem jest szuflada z organizerem. W górnej, płytkiej szufladzie można poukładać zarówno sztućce podstawowe, jak i chochle czy specjalistyczne sprzęty typu rózgi, packi, otwieracze do butelek i puszek etc. Przegródki do szuflad można kupić w każdym sklepie z akcesoriami domowymi, nawet za kilka złotych, niektóre można w dowolny sposób rozkładać i składać.

Kosze na śmieci

Kosze do segregowania odpadów są niezbędne w każdej kuchni. Kiedyś do ustawienia kosza na śmieci służyła w większości domów szafka pod zlewem, dzisiaj coraz częściej i w niej montuje się głębokie szuflady, które mieszczą 3 albo 4 różnej wielkości kosze, do których wrzucamy odpadki dzielone na organiczne, plastik i metal, szkło oraz makulatura.

Zdjęcia: unsplash.com & foter.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.