Navigation Menu+

Kompot z suszu – najzdrowszy wigilijny przysmak

Opublikowano w Gru 13, 2018 przez w Dom | 0 komentarzy

Dania wigilijne kojarzą nam się przede wszystkim z pierogami, postną kapustą, karpiem. Tymczasem wśród obowiązkowych pozycji jest też kompot z suszu. Pamiętajmy – koniecznie właśnie taki, w tym dniu ma on dla nas szczególne znaczenie.

Jak większość bożonarodzeniowych przysmaków, również kompot z suszu najlepiej smakuje w święta, choć jego właściwości powinny zachęcać do serwowania go zdecydowanie częściej. Jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy, a przy suto zastawionym stole jest też cudownym wsparciem dla naszego układu pokarmowego. Ponadto według ludowych wierzeń jego składniki mają magiczną moc…

kompot

Wyjątkowa kompozycja składników

Kompot z suszu – cudowne składniki

Podstawowe składniki kompotu to suszone śliwki, jabłka oraz gruszki. Niektórzy dodają też morele, rodzynki, dosładzają go miodem. Aromat kompotu z suszu to także zasługa cynamonu i goździków. Przede wszystkim jednak są tu wymienione wcześniej suszone owoce. Jeśli chodzi o ich magiczną moc, niegdyś wierzono, że jabłka zapewnią dobre zdrowie, pokój i miłość, gruszki – długie życie, a śliwki odpędzą złe moce. Dla nas ważne jest też dobroczynne działanie tychże owoców, związane z ich właściwościami:

  • śliwki – to cenne źródło błonnika oraz pektyn zapewniających poczucie sytości,
  • gruszki – odkwaszają układ pokarmowy, zawierają jod, łagodzą zaparcia, szczególnie w wigilijnym zestawie ze śliwką i jabłkiem suszonym,
  • suszone jabłka zaleca się przy chorobach układu krążenia, wysokim poziomie cholesterolu, poprawiają wygląd i stan skóry, włosów oraz paznokci, a także stymulują układ odpornościowy i neutralizują wolne rodniki.
jabłka

Uwierzmy, że jabłka zapewnią dobre zdrowie, pokój i miłość

 

Dlaczego warto pić kompot z suszu?

Przygotowywany na bazie zdrowych, suszonych owoców złagodzi grzeszki łakomstwa przy świątecznym stole, ponieważ zawiera błonnik, który stymuluje metabolizm i perystaltykę jelit. Kwasy zawarte w owocach mają dobroczynny wpływ ma rozwój dobrych bakterii w jelitach.

Wigilijny kompot z suszu to także skarbnica witamin. Dzięki zdrowym owocom zapewnia nam m.in. witaminę A, witaminy z grupy B, stymulującą odporność witaminę C, a także E i K. Przy czym najlepsze i najzdrowsze będą owce suszone własnoręcznie albo naturalnie, np. ekologiczne.

wigilia

Wspomaga trawienie przy suto zastawionym stole

Składniki mineralne to kolejne bogactwo, jakie daje nam kompot z suszu. Zawiera np.:

  • potas – dla koncentracji i procesów myślowych,
  • magnez, który chroni układ nerwowy i serce,
  • miedź wspierającą aktywność enzymów,
  • żelazo – podstawowy składnik hemoglobiny.

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

.

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.