Navigation Menu+

Jabłka – skarby jesieni

Opublikowano w Lis 24, 2016 przez w Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

jabłka

Zawsze powtarzam, że powinniśmy jeść to, co rośnie w naszej strefie klimatycznej. Dlatego, chociaż uwielbiam pomelo, drinki z limonką, a koktajle z bananem, to na co dzień dbam o to, by w mojej diecie było to, co można kupić na rynku i straganie, a nie jest przywożone z zagranicy wielkimi kontenerami. Dlatego jesienią zajadam się jabłkami.

jabłka

Szarlotka – ciasto nad ciastami

Nie tylko do jedzenia na surowo

Jabłka są znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych. Uwielbiam szarlotki z jabłkami i tarty, jabłka pieczone z cynamonem i konfiturą, sok z jabłek, jabłka w sałatkach, jabłka w cieście naleśnikowym, czy jabłka z ryżem i cynamonem. Kiedy odczuwam głód kroję je na ćwiartki i podjadam, tym samym dbam o swoje zdrowie i linię, bo owoce te zawierają dużą dawkę pektyny, substancji, która zmniejsza uczucie głodu. Niestety obecnie coraz trudniej kupić smaczne jabłka, bo te stare gatunki wypierane są przez inne – modyfikowane tak, by były odporne na mróz, choroby, długie przechowywanie i transport.

jabłka

Najlepsze są stare, polskie odmiany jabłek

Oto najpopularniejsze odmiany jabłek, które można kupić w Polsce. Do czego ich można użyć?

Jabłka słodkie:
Ligol – do jedzenia na surowo, aromatyczne, kruche, z twardą skórką, najczęściej żółto-czerwoną.
Lobo – do jedzenia na surowo, duże, z delikatnym miąższem, soczyste, bardzo słodkie.

Odmiany kwaśne
Szara reneta – najlepsze jabłka na przetwory czy do mięs, mają grubą szarą skórkę, są kruche, ale kwaskowate.
Antonówka – to też stara odmiana jabłek, idealna do gotowania i pieczenia.
Papierówka – to polska odmiana jabłek, o jasnym, żółtym zabarwieniu. Także najlepsza do obróbki termicznej.

Odmiany słodko-kwaśne
Golster – do ciast, sałatek, mięs. Duże, soczyste, chrupiące.
Jonagold – duże z żółtym, delikatnym, gruboziarnistym miąższem. Soczyste. Do jedzenia na surowo i do sałatek.
Spartan – do pieczonego drobiu czy schabu, soczyste jabłka średniej wielkości.

Zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.