Navigation Menu+

Czy grillowanie może być zdrowe?

Opublikowano w Kwi 29, 2018 przez w Czas wolny, Zdrowie | 0 komentarzy

grillowanie

Niedługo majówka, a jak majówka to grillowanie. Pieczenie mięsa i warzyw na żywym ogniu to niesamowita przyjemność. Nie tylko można smacznie zjeść, ale także pobyć z przyjaciółmi i rodziną na świeżym powietrzu. Jednak wszyscy wiemy, że jedzenie potraw z grilla nie jest zdrowe. Cóż, nawet jeśli, to kilka odpowiednich wyborów sprawi, że zjedzenie od czasu do czasu mięsa z aromatem dymu drzewnego nie będzie zgubne dla naszego zdrowia.

grillowanie

Odpowiednio rozpalaj

Do grillowania warto używać prawdziwego drewna z drzew liściastych. W tych iglastych znajduje się żywica oraz olejki eteryczne, które pod wpływem ognia zmieniają się w związki chemiczne. Gotowy brykiet lub węgiel drzewny tak naprawdę ma niewiadome pochodzenie. Nie wolno też używać do rozpalania ropy czy alkoholu, a nawet unikać warto gotowych podpałek. Najlepiej użyć zwykłego papieru. Potrawy należy grillować na tackach z aluminium lub na folii. Kapiący na rozpalone drewno tłuszcz zamienia się w szkodliwe substancje, które wnikają w potrawę.

grillowanie

Uważaj na to, co jesz

Nie kupuj gotowych marynat, bo te zawierają olbrzymie ilości soli, utwardzonych tłuszczów, polepszaczy smaku. Własną marynatę przygotować można błyskawicznie za pomocą oliwy, ziół, przypraw, można też wykorzystać musztardę i miód. Wystarczy natrzeć nimi mięso na 3-4h przed rozpaleniem paleniska.

Na grillu najczęściej ląduje kiełbasa i karkówka. Jednak grillować można też mięso chude – kurczaka czy ryby, wędlinę drobiową. Takie jedzenie ma nawet 50 procent kalorii mniej niż wieprzowina. Każdy kawałek mięsa musi być dobrze dopieczony. Mięso surowe może być przyczyną zatrucia. Nauczmy się też wrzucać na ruszt warzywa. Świetnie sprawdzą się oczywiście ziemniaki, ale także pieczarki, szparagi, cukinia, bakłażan, cebula. Można je grillować osobno, w całości lub plastrach, ale także w postaci szaszłyków.

Kaloryczne są także wszelkie gotowe sosy do potraw z grilla, zwłaszcza te oparte na majonezie. Lepiej sprawdzi się ketchup, musztarda oraz sos typu tzatziki z jogurtu greckiego, z dodatkiem ogórka.

Zdjęcia: pxhere.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.