Navigation Menu+

Gluten w diecie niemowląt

Opublikowano w Mar 15, 2017 przez w Dzieci, Zdrowie | 0 komentarzy

Gluten w diecie niemowląt

Gluten to mieszanina białek roślinnych, które występują w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Dzięki glutenowi, podczas wyrabiania ciasta, staje się ono zwarte, ale też rozciągliwe i elastyczne. Gluten ma więc swoje liczne zalety. Jednak u niektórych osób, zwłaszcza dzieci z niedojrzałym układem pokarmowym, może powodować alergię pokarmową, jak i celiakię, która jest poważnym schorzeniem. Dlatego wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka powinno odbywać się powoli.

Co podać maluchowi?

Gluten w diecie niemowląt może pojawić się od około 7 miesiąca życia dziecka. Powinien być wprowadzany stopniowo, małymi porcjami. Oto produkty bardzo lubiane przez dzieci, ale zawierające gluten. Możemy podać je maluchowi, codziennie, po trochu, obserwując reakcję organizmu.

Biszkopt z mąki pszennej

Gluten w diecie niemowląt
Kaszka manna

Gluten w diecie niemowląt
Zupka z makaronem

Gluten w diecie niemowląt
Gotowa kaszka z glutenem

Gluten w diecie niemowląt

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.