Navigation Menu+

Czekolada – warto się skusić

Opublikowano w Paź 27, 2018 przez w Ciekawostki, Czas wolny, Dom | 0 komentarzy

Czekolada to niekoniecznie mały, słodki grzech, który „idzie w biodra”. Warto wiedzieć, że czekolada czekoladzie nierówna i wbrew pozorom nie są to jakieś puste kalorie czy zwykłe słodycze.

Czekolada ma przeszłość

Okazuje się, że już starożytni Majowie popijali napój z kakaowca. Niestety chyba niechętnie dzielili się tym rarytasem, bo pierwsza prawdziwa tabliczka czekolady to dopiero XIX wiek!

masa czekoladowa

Czekolada… aż do XIX w. czekano na pierwszą uformowaną tabliczkę

 

Czekolada to nie tylko kalorie

Szczególnie, jeśli sięgamy po prawdziwą gorzką czekoladę, czyli taką która zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej. Ma wtedy niski indeks glikemiczny, niewiele cholesterolu, jest bogata w magnez, potas, wapń, miedź, cynk i żelazo oraz słynne endorfiny (fenyloetyloaminy PEA).

kanapka

Czekolada to nie tylko puste kalorie…

 

gorzka

Najzdrowsza jest prawdziwa gorzka czekolada

 

Różne są oblicza czekolady

Najistotniejszy podział wynika z zawartości kakao:

  • gorzka – zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej,
  • mleczna – słodka i delikatna, zawartość kakao nie przekracza 50%,
  • deserowa – zawiera powyżej 50% produktów z miazgi kakaowej,
  • biała – nie zawiera prawdziwego kakao, może mieć w składzie ok. 33% masła kakaowego.
czekolady

Różne są rodzaje czekolady, w zależności od zawartości kakao

 

biała

Jest też tzw. biała czekolada, ale bez… kakao

Czekolada na  jesień

Czekoladę można nie tylko zajadać, na jesienne chłodne wieczory idealna będzie gorąca czekolada do picia. Można do niej dodawać imbir, cynamon, chili, a nawet… sól.

Przepis na gorącą czekoladę:

  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli

Podgrzewamy mleko ze śmietanką, nie doprowadzając do wrzenia, następnie dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę i cynamon. Mieszamy jeszcze po zdjęciu z palnika aż do uzyskania jednolitego płynu. Delektujemy się zaraz po przyrządzeniu.

czekolada wiróki

Dobra gorzka czekolada na jesień….

 

czekolada pitna

… najważniejszy składnik pysznej, gorącej czekolady do picia

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.