Navigation Menu+

Cynamon

Opublikowano w Maj 4, 2018 przez w Zdrowie | 0 komentarzy

cynamon

Czy wiosna i lato to dobry czas na włączenie do diety cynamonu? Wydaje się, że nie, bo cynamon bardziej kojarzy się z zimą: z grzańcem, pierniczkami, ciastem świątecznym. Ja go jednak używam przez cały rok, a kiedy zaczynam piec drożdżówki z rabarbarem i truskawkami, sypię go co niemiara.

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw, znana na świecie już od czasów Starego Testamentu. W medycynie chińskiej stosowano go na przeziębienia, wzdęcia, nudności, na biegunki i bolesne miesiączki. Zauważono także, że dodaje energii i witalności, poprawia krążenie i rozgrzewa.

cynamon

Dlaczego warto dodawać go do wielu potraw?

1. Jest źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
2. Obniża poziom złego cholesterolu LDL.
3. Reguluje poziom cukru we krwi.
4. Wykazuje zdolności do leczenia infekcji drożdżowych.
5. Może zmniejszać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
6. Zmniejsza bóle stawów, zwłaszcza w połączeniu z miodem.
7. Poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
8. Zwalcza bakterie E.coli, ma właściwości antybakteryjne, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności. Jest więc naturalnym konserwantem.
9. Olejek cynamonowy zmniejsza zmiany trądzikowe.
I oczywiście:
10. Nadaje niepowtarzalny aromat potrawom, nie tylko słodkim, ale także wytrawnym.

cynamon

Do jakich potraw możemy dodać cynamon?

1. Kawa / kakao
Także kawa z kofeiną, nie tylko zbożowa
2. Warzywa: marchew, bataty, dynia
3. Owsianka / kasza jaglana i inne mleczne potrawy
4. Koktajle i smoothie, zarówno owoce, jak i warzywne
5. Masło orzechowe i inne słodkie kremy na kanapki
6. Naleśniki
8. Jogurt z dodatkiem miodu i bakalii
9. Pieczone jabłko
10. Kompot z jabłek, gruszek, śliwek czy rabarbaru
11. Ryż na mleku z jabłkiem czy truskawkami

Zdjęcia: pxhere.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.