Navigation Menu+

Choroby wątroby – czego unikać w diecie?

Opublikowano w Lis 23, 2017 przez w Zdrowie | 0 komentarzy

choroby wątroby

Wątroba pracuje jak gigantyczna przetwórnia, magazyn, dyspozytornia i laboratorium. Produkuje żółć, która jest niezbędna do trawienia tłuszczów oraz cholesterol niezbędny do funkcjonowania komórek. Ma też rozkładać i neutralizować toksyny. Ogólnie pełni nawet 500 funkcji. Potrafi się regenerować, ale gdy niedomaga, wymaga odpowiedniego podejścia: kontroli lekarskiej, podawania leków * i właściwej diety.

Czego unikać w diecie przy objawach choroby wątroby?

Alkoholu, kakao, mocnej kawy i herbaty

choroby wątroby
Pełnotłustego nabiału: mleka, kefiru, jogurtu, żółtego sera

choroby wątroby
Tłustych mięs i ryb

choroby wątroby
Typowo polskich dań: łazanek, pierogów, knedli, bigosu, fasolki po bretońsku

choroby wątroby

Zdjęcia: unsplash.com

*Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.