Navigation Menu+

Cholesterol – to warto wiedzieć

Opublikowano w Sty 25, 2019 przez w Zdrowie | 0 komentarzy

Kiedy słyszymy nazwę cholesterol najczęściej pojawia się myśl o ciężkostrawnym jedzeniu i zagrożeniu miażdżycą. Poniekąd słusznie, ale to nie jest cała prawda o cholesterolu. Jak się okazuje, do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędny jest nam zarówno dobry, jak i niesławny zły cholesterol. Najważniejsze, aby nie dopuszczać do nadmiarów i niedoborów.

Cholesterol w pigułce

Co to jest cholesterol? Jest to organiczny związek z grupy steroli, którego nasz organizm potrzebuje dla prawidłowego działania. Częściowo sam sobie radzi z jego wytwarzaniem, ale sporą część pozyskujemy wraz z pożywieniem. Zawierają go tłuszcze i produkty pochodzenia zwierzęcego. Chyba wszyscy wiedzą, że cholesterol może być zły albo dobry. HDL to ten dobry, a LDL – ten zły, który też jest potrzebny, ale na odpowiednim poziomie.

Cholesterol – funkcje

Choć trzeba na niego uważać ma on swoje określone i ważne zadania. Cholesterol to m.in.:

  • składnik struktur błon komórkowych
  • składnik osłonek mielinowych (chronią włókna nerwowe przed uszkodzeniami)
  • niezbędny element w produkcji hormonów (np. płciowych, antystresowych)
  • składnik potrzebny do wytwarzania i przyswajania witaminy D
  • składnik żółci, potrzebny w procesie trawienia tłuszczów.

 

badanie

Cholesterol na prawidłowym poziomie jest niezbędny dla funkcjonowania organizmu

 

Dlaczego mamy za wysoki cholesterol?

Problemy zdrowotne pojawiają się, kiedy poziom złego cholesterolu jest zbyt wysoki. Najczęściej jest to rezultat stosowania złej diety, bogatej w tłuszcze trans i nasycone. Spożywamy je m.in. w tłustych mięsach i wędlinach oraz tłustych produktach mlecznych. Aby utrzymać zły cholesterol w ryzach należy także unikać żywności typu fast food, tłustych wyrobów cukierniczych, tłuszczy utwardzonych, konserw, oleju palmowego. Stawiamy na zdrowe tłuszcze nienasycone Omega 3, nie zapominamy o warzywach i produktach pełnoziarnistych.

jedzene

Ciężkostrawne, tłuste jedzenie wpływa na zbyt wysoko poziom złego cholesterolu

 

Co się dzieje kiedy cholesterol rośnie?

Niestety na początku nie taki stan nie daje żadnych objawów, ale zły cholesterol pomału odkłada się na ściankach tętnic tworząc złogi – tzw. blaszki miażdżycowe. Konsekwencją zaniedbań w tym zakresie są tak poważne problemy zdrowotne jak choroba wieńcowa, zawał serca, nadciśnienie tętnicze czy udar mózgu.

Jak sobie poradzić ze złym cholesterolem

Jeśli parametry dobrego i złego cholesterolu nieznacznie odbiegają od normy można jeszcze obyć się bez leczenia. Należy jednak zmienić nawyki żywieniowe, wdrożyć zdrową dietę. Przyda się też poprawa stylu życia – włączenie aktywności fizycznej, rezygnacja z używek i kontrola stresu. Farmakologiczne leczenie zaleca oczywiście lekarz. Stosuje się także preparaty zawierające wyciąg  z karczochów, fitoestrogeny sojowe, fitosterole z dyni.

śniadanie

Zdrowa dieta to jeden z kluczowych elementów profilaktyki i leczenia

 

 

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.